Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Ochranná známka EÚ a dizajn Spoločenstva – územný rozsah ich právnej ochrany

  • Aktuality
  • Ochranná známka EÚ a dizajn Spoločenstva – územný rozsah ich právnej ochrany
  • 04.03.2020

Prihlasovatelia ochranných známok Európskej únie predpokladajú, že ich značka je získaním ochrannej známky EÚ chránená na území celej Európy. Toto tvrdenie nie je správne a preto sme v tomto článku pripravili prehľad toho, na akom území ochranná známka EÚ poskytuje právnu ochranu a na akom nie. Rovnaká situácia, aká platí pre ochrannú známku EÚ, platí aj pre dizajn Spoločenstva.

Krajiny a územia, ktoré ochranná známka EÚ pokrýva

 Právna ochrana spätá s ochrannou známkou EÚ pokrýva územie všetkých členských štátov Európskej únie. Mimo územia členských štátov nachádzajúce sa priamo na pevnine resp. v jej bezprostrednej blízkosti, je Vaša značka v bezpečí aj na Kanárskych ostrovoch, Alandských ostrovoch, Azorských ostrovoch, Falklandských ostrovoch a v Gibraltári. Pre niektoré z uvedených území po úplnom odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie stratí ochranná známka EÚ pravdepodobne svoj účinok.

 Pre úplnosť ešte dodávame, že účinky ochrannej známky EÚ platia aj na území Madeiry, Guadeloupe, Francúzskej Guyany, Melille, Ceuty a ostrovoch Martinik, Réunion a Man.

 Ochrana, ktorú poskytuje ochranná známka EÚ, by bola v prípade pristúpenia nového členského štátu do EÚ automaticky rozšírená aj na územie tohto pristupujúceho štátu. Predpokladáme to na základe opakovanej analógie, ktorú poznáme z minulosti, kedy sa EÚ v roku 2004 rozširovala o 10 štátov, v roku 2007 o 2 štáty a v roku 2013 o jeden štát. Ochranné známky EÚ, ktoré boli v tom čase v platnosti získali automaticky právnu ochranu aj na území nových členských štátov.

Krajiny a územia, ktoré ochranná známka EÚ nepokrýva

Medzi tie najvýznamnejšie európske krajiny, na ktorých územie sa k dnešnému dňu ochranná známka EÚ nevzťahuje patrí napríklad Nórsko, Švajčiarsko, Turecko, Ukrajina, Bielorusko, Island, Srbsko, Albánsko a Bosna a Hercegovina. Tieto krajiny zaberajú územne, demograficky ale aj ekonomicky nezanedbateľnú časť Európy a preto môžu byť často predmetom záujmu podnikateľských aktivít prihlasovateľov ochranných známok, ktorý svoju značku používajú na medzinárodnej úrovni.

Okrem horeuvedených krajín uvádzame aj územne menšie krajiny, ktoré sa však tiež nachádzajú v Európe. Ide o Lichtenštajnsko, Monaco, Andorru, Severný Cyprus a Faerské ostrovy. V týchto krajinách taktiež nepožíva právnu ochranu ochranná známka EÚ.

Ďalej ochranná známka EÚ nepokrýva územia iných suverénnych štátov, okrem členských štátov EÚ, a tiež viaceré zámorské územia, ktoré sú nejakým spôsobom naviazané na územia členských štátov EÚ. Spomedzi nich sú to napríklad Francúzska Polynézia, Surinam, Kajmanské ostrovy a mnohé ďalšie.

Mimo iné tu upozorňujeme aj na aktuálnu situáciu týkajúcu sa Spojeného kráľovstva, ktoré vystúpilo z Európskej únie 31.1.2020. K dnešnému dňu ochranná známka EÚ zostáva v platnosti aj pre územie Spojeného kráľovstva, avšak v budúcnosti táto dočasná situácia platiť nemusí. Preto ostáva na zváženie prihlásenie národnej ochrannej známky v rámci Spojeného kráľovstva pre tých majiteľov ochranných známok EÚ, ktorí si chcú udržať známkovú ochranu v rámci tohto štátu. 

Pre zaujímavosť uvádzame tiež, že ochranná známka EÚ nepožíva ochranu ani v rámci Grónska, ktoré je autonómnou súčasťou Dánskeho kráľovstva, avšak nie je súčasťou Európskej únie od roku 1985.

Klientom odporúčame, aby si vždy pri zvažovaní územného rozsahu pre ochranu ich značky alebo dizajnu zhodnotili to, na ktorých územiach chcú svoje aktivity vykonávať. Vhodný výber stratégie pre ochranu ich duševného vlastníctva už pri začiatkoch Vašich aktivít dokáže zaistiť nielen úsporu finančných prostriedkov v budúcnosti a pri podávaní prihlášok, ale aj zvýšenú právnu istotu. Radi Vám pri výbere vhodného typu ochrany poradíme.

Autor: JUDr. Erik Špila, Kompan k. s. advokátska kancelária