Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Zjednodušená prihláška ochrannej známky EÚ - EasyFiling

  • Aktuality
  • Zjednodušená prihláška ochrannej známky EÚ - EasyFiling
  • 14.02.2021

Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (ďalej len „Úrad“) sprístupnil nový online nástroj umožňujúci podanie prihlášky ochrannej známky Európskej únie (ďalej len „ochranná známka EÚ“) prostredníctvom zjednodušeného online rozhrania, ktorý môžu využiť prihlasovatelia z celej EÚ.

Ide o nový softvér s názvom EasyFiling, ktorý možno využiť aj cez mobilné zariadenie, umožňujúci jednoduché a rýchle podanie prihlášky ochrannej známky EÚ. EasyFiling má za cieľ zjednodušiť proces podávania prihlášok ochrannej známky EÚ najmä malým a stredným podnikom za pomoci interaktívneho virtuálneho asistenta, ktorý prihlasovateľovi pomôže správne vyplniť prihlášku.

Úrad upozorňuje, že správne vyplnenie prihlášky neznamená garanciu samotnej registrácie ochrannej známky a dôrazne prihlasovateľom odporúča zodpovedať si nasledovné otázky predtým, ako sa rozhodnú EasyFiling využiť:

  • Môže byť moja značka ochrannou známkou EÚ?
  • Čo budem pod touto značkou predávať, vyrábať alebo distribuovať?
  • Používa už niekto iný rovnakú alebo podobnú ochrannú známku?
  • Znamená moja značka niečo v niektorom z jazykov v EÚ?

EasyFiling možno použiť na podanie slovnej alebo obrazovej ochrannej známky. Ostatné typy ochranných známok ako sú multimediálne, trojrozmerné, priestorové, zvukové, pozičné a ďalšie, možno podať cez bežné rozhranie pre podávanie prihlášok ochranných známok EÚ.

Zároveň Úrad odporúča prihlasovateľom obrátiť sa na kvalifikovaného právneho zástupcu v prípade potreby poradenstva pred podaním prihlášky, a to najmä vtedy keď si prihlasovateľ nie je úplne istý, či by jeho značka spĺňala všetky stanovené náležitosti alebo v prípade, že by mohla hroziť podobnosť jeho značky so staršími ochrannými známkami.

Z našej skúsenosti aj zo všeobecnej praxe Úradu vyplýva, že včasné poradenstvo pred podaním prihlášky vie podstatne zvýšiť šance na úspešnú, bezproblémovú a rýchlejšiu registráciu ochrannej známky. Okrem toho sa vie prihlasovateľ vďaka poradenstvu vyhnúť aj prípadným sporom s majiteľmi iných ochranných známok.

V prípade, že zvažujete prihlásenie ochrannej známky, radi Vám poradíme.

Autor: JUDr. Erik Špila, Kompan k. s. advokátska kancelária