Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Zrušenie kolkových známok

  • 04.04.2013

Jedným z dôvodov navrhovanej zmeny je skutočnosť, že používanie kolkových známok už pomaly stráca svoj pôvodný význam – zjednodušenie platieb, všeobecná dostupnosť, nízke náklady na výrobu. V dôsledku mnohých pokusov o sfalšovanie známok sa vymýšľajú nové ochranné opatrenia, čo vedie k zvyšovaniu nákladov na výrobu kolkových známok.


Už v roku 2011 bol schválený zákon o zrušení kolkových známok, ktorý mal vstúpiť do platnosti od januára 2013. Kolky sa mali používať do konca septembra 2013. Zavádzal sa aj nový spôsob platenia poplatkov pomocou platobnej karty, ale len v prípade, že jednotlivý poplatok prevyšuje sumu 100 eur. Používať sa mala aj platba v hotovosti, poštovým poukazom na účet alebo prevodom z účtu v banke. 

Bohužiaľ sa však zrušenie kolkových známok sa presúva o rok, t.j. na január 2014. Kolky sa po novom budú predávať až do decembra 2013 a používať sa budú do konca septembra 2014. Toto posunutie schválili poslanci s odôvodnením nedostatočnej pripravenosti štátnej správy na takúto zmenu. 

Kolkové známky je možné vrátiť na základe písomnej žiadosti adresovanej pošte. Žiadateľ k žiadosti pripojí kolky a zoznam obsahujúci presný počet kolkových známok daného druhu. Pošta mu vyplatí peniaze do 30 dní od overenia pravosti kolkových známok. 

autor: JM