Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Zmeny v Obchodnom zákonníku

  • 12.02.2013

Vo februári nadobudol účinnosť zákon č. 9/2013 Z.z., ktorý novelizuje Obchodný zákonník. Táto novela prináša viacero zmien. Jej hlavným cieľom je upraviť platobnú disciplínu podnikateľov – splatnosť faktúr pre podnikateľské subjekty a pre subjekty verejného práva, a viac formalizovať dokumenty v obchodných spoločnostiach. 


Obmedzila sa maximálna lehota splatnosti faktúr za dodávku tovaru alebo služieb na 60 dní, pre subjekty verejného práva je to 30 dní. Po dohode oboch strán môže byť stanovená aj dlhšia lehota, no musí to byť uvedené v zmluve. 

Ďalšou zmenou týkajúcej sa obchodných spoločnosti je povinnosť mať niektoré dokumenty úradné overené. Týka sa to dokumentov pri zmenách v obchodných spoločnostiach: rozhodnutie spoločníka, zápisnica valného zhromaždenia). V prípade rozhodnutia sa to týka len taxatívne vymedzených vecí v zákone, a to konkrétne: 

  • rozhodovanie o vymenovaní, odvolaní alebo odmeňovaní konateľov
  • rozhodovanie o vymenovaní, odvolaní alebo odmeňovaní prokuristu
  • rozhodovanie o schválení zmluvy o predaji podniku alebo zmluvy o predaji časti podniku
  • rozhodovanie o zvýšení, znížení základného imania spoločnosti
  • rozhodovanie o nepeňažnom vklade do základného imania spoločníka
  • rozhodovanie o zrušení spoločnosti alebo zmene právnej formy, ak to spoločenská zmluva pripúšťa



Novela takisto upravuje úroky z omeškania, definuje nám subjekt verejného práva. V rámci akciových spoločností upravuje voľbu členov dozornej rady akciovej spoločnosti zamestnancami spoločnosti. Novinkou je tajné hlasovanie pri voľbe. 

autor: JM