Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Zmeny v daniach

  • 22.09.2016

V rámci novely zákona o dani z príjmov navrhuje rezort financií zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb z doterajších 22 % na 21 %. Sadzba dane z príjmov právnickej osoby vo výške 21 % by sa podľa návrhu mala použiť pri podaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie, ktoré sa začína 1. januára 2017. Napriek plánovanému zníženiu dane pre firmy bude mať Slovensko najvyššiu daň z príjmov právnických osôb spomedzi krajín V4. V Maďarsku je korporátna daň vo výške 10 %, v Českej republike a v Poľsku 19 %. 

Okrem zníženia sadzby dane pre právnické osoby má ministerstvo financií v pláne zrušiť povinnosť platiť zdravotné odvody vo výške 14% z príjmu z dividend vyplatených po 31.12.2017. Na druhej strane však plánuje zaviesť 7 % sadzbu dane na všetky príjmy z dividend prijatých u fyzických osôb od roku 2018. Z dôvodu zavedenia zdaňovania podielov na zisku u fyzických osôb osobitnou sadzbou dane nebudú podiely na zisku považované za zárobkovú činnosť podľa zákona o zdravotnom poistení.

Zmeny budú aj v paušálnych výdavkoch živnostníkov. Po novom si budú môcť uplatniť paušálne výdavky až 60 percent (doposiaľ to bolo 40%). Zvyšuje sa aj ročný strop ich výšky – z 5 040 eur na maximálne 20-tisíc eur ročne. Naviac, podľa navrhovaného znenia v porovnaní so súčasným sa paušálne výdavky nebudú rozpočítavať na jednotlivé mesiace. Nebude sa teda brať do úvahy, či podnikateľ podnikal časť zdaňovacieho roka alebo celý rok.

Ďalšie plánované opatrenie rezortu financií je zamerané na boj proti daňovým únikom cez zdanenie dividend u právnických osôb v prípade, ak pôjde o dividendy vyplatené právnickej osobe z nezmluvného štátu alebo daňovníkovi – tuzemskej právnickej osobe z nezmluvných štátov. V danom prípade by sa mala zaviesť sadzba dane vo výške 35 %. Medzi nezmluvné štáty patria krajiny, s ktorými Slovenská republika nemá uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia alebo tieto krajiny nie sú signatármi dohody upravujúcej medzinárodnú výmenu informácií na daňové účely.

autor: KF