Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Zmeny týkajúce sa náhradného výživného v roku 2020

  • Aktuality
  • Zmeny týkajúce sa náhradného výživného v roku 2020
  • 12.02.2020

Od 1.1.2020 vstúpil do účinnosti zákon č. 420/2019 Z. z. (ďalej len „Novela“), ktorým sa novelizoval zákon č. 201/2008 Z. z. o náhradnom výživnom a o zmene a doplnení zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 615/2006 Z. z..

Novela so sebou priniesla niekoľko zásadných zmien. Zvyšuje sa výška maximálne poskytnutého náhradného výživného, ale aj výška príjmu oprávneného rodiča, aby mal nárok na náhradné výživné. Dochádza tiež ku zmene v oblasti trestného práva. V zmysle Novely sa povinný rodič dopustí trestného činu zanedbania povinnej výživy podľa ustanovenia § 207 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov už po dvoch mesiacoch od neplnenia svojej vyživovacej povinnosti.

Podľa Novely si ďalej bude môcť oprávnený rodič požiadať o náhradné výživné už po dvoch mesiacoch neplnenia si vyživovacej povinnosti povinným rodičom. Požiadať o náhradné výživné si môže rodič na príslušnom úrade práce. K žiadosti je potrebné doložiť potvrdenie o vedení exekúcie na výživné v trvaní dvoch mesiacov a potvrdenie o výške výživného. Úrad práce následne automaticky podá na povinného rodiča trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zanedbania povinnej výživy.

Novela priniesla aj zásadnú zmenu vo výške maximálne poskytnutého náhradného výživného. Pred účinnosťou Novely štát poskytoval náhradné výživné maximálne vo výške 1,2 násobku sumy životného minima, čo predstavovalo 115 EUR. V súčasnosti bude oprávnenému rodičovi poskytnuté náhradné výživné až do výšky 355 EUR, čo znamená, že väčšina rodičov dostane náhradné výživné v plnej výške.

Ďalšou zásadnou zmenou, ktorú so sebou prináša Novela je zvýšenie maximálnej výšky príjmu oprávneného rodiča. Do účinnosti Novely mal nárok na náhradné výživné len ten rodič, ktorého čistý príjem nepresahoval 673 EUR. Po novom má nárok na vyplatenie náhradného výživného každý rodič, ktorého čistý príjem nie je vyšší ako 1010 EUR. Touto zmenou sa značne rozšíri okruh rodičov, ktorým bude môcť štát vyplatiť náhradné výživné.

Novelou sa ďalej mení povinnosť vrátiť vyplatené náhradné výživné v prípade vymoženia výživného prostredníctvom exekútora. Doposiaľ mala túto povinnosť oprávnená osoba, dnes však už platí, že toto vyplatené náhradné výživné vráti exekútor. Rovnako bude exekútor vykonávať vrátenie preddavkovo poskytnutého náhradného výživného priamo z vymoženej sumy výživného. Oprávnený rodič je však aj naďalej povinný vrátiť vyplatené náhradné výživné v prípade, že povinný rodič uhradí výživné priamo oprávnenej osobe.

V prechodných ustanoveniach Novela upravuje, ako sa bude postupovať v konaniach, ktoré boli začaté pred účinnosťou Novely. V konaní o náhradnom výživnom, ktoré nebolo ukončené do 31.12.2019, sa bude priemerný mesačný príjem oprávnenej osoby posudzovať podľa znenia Novely, a síce sa bude brať do úvahy vyšší príjem žiadateľa o náhradné výživné.

Čo sa týka vrátenia preddavkovo poskytnutého náhradného výživného v konaní, ktoré sa neskončilo do 31.12.2019, bude sa rozhodovať podľa úpravy platnej pred prijatím Novely a síce povinnosť vrátiť preddavkovo poskytnuté náhradné výživné bude mať oprávnený rodič, ktorému bolo poskytnuté.

 Autor: Mgr. Michaela Medelská, Kompan k. s. advokátska kancelária