Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Zmena auta na lízing až po 4 rokoch

  • Aktuality
  • Zmena auta na lízing až po 4 rokoch
  • 25.08.2010

Ak v rámci šetriaceho balíčka prejdú zásahy do daňového zákona, podnikatelia už zrejme nebudú môcť vymeniť na lízing staré auto za nové po troch, ale až po štyroch rokoch. Ministerstvo financií totiž uvažuje aj o sprísnení pravidiel pre finančný lízing. Ide o zrušenie výnimky, ktorú tento spôsob nadobúdania majetku využíval. 


Rezort chce presadiť, aby lízované autá, stroje, či ďalší hmotný majetok firiem nebolo od budúceho roka možné odpisovať v kratšom období. Ročne by takto štát získal od firiem približne o 10 miliónov eur navyše. Koaličná rada však včera rozhodla, že podoba balíka zmien v daniach a odvodoch sa určite bude meniť. Osud jednotlivých opatrení navrhovaných ministerstvom financií a práce majú do piatka posúdiť odborníci. Či sa zmeny budú týkať aj odpisovania áut, zatiaľ nie je jasné. 

Nákupy vozidiel, strojov či ďalšieho majetku na lízing podnikatelia uprednostňujú, pretože tak môžu majetok rýchlejšie odpisovať a rozložiť splácanie na dlhšie obdobie . Pravidlá pri finančnom lízingu umožňujú podnikateľom väčšej miere znižovať daňový základ a následne platiť nižšie dane. 

Firmy či živnostníci si budú môcť po novom z daňového základu odpočítať nižšie sumy ako doteraz. Finančný lízing umožňuje odpísať majetok už za 60 percent doby odpisovania. Minimálne je to však 36 mesiacov. Pri osobných autách, kde inak zákon predpisuje štvorročnú dobu odpisovania, predstavuje zvýhodnenie 12 mesiacov. Pri strojoch a ďalšom majetku, ktorý sa odpisuje dlhšie (až 6 či 12 rokov), je možné skrátenie oveľa väčšie. Bolo to zaujímavé najmä pre podnikateľov, ktorí mali vysoké zisky a snažili sa znížiť si daňový základ. 

zdroj: etrend.sk