Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Zavedenie daňových licencií

  • 03.01.2014

Boj proti daňovým únikom je dôvodom takmer každej novely zákona o dani z príjmov. V snahe podporiť tento boj a znížiť daňové úniky bol pozmeňujúcim návrhom do už dávnejšie pripravovanej novely zákona o dani z príjmov na rok 2014 vládou nenapadne vsunutý termín „Daňová licencia“. Rezort ministerstva financií v rámci odôvodnenia nového právneho inštitútu predstavil zaujímavú štatistiku, podľa ktorej v súčasnosti až takmer 60% právnických osôb neplatí žiadnu daň z príjmu.

Koho sa daňové licencie dotknú

Daňová licencia je koncipovaná ako mininálna daň. Bude sa teda týkať iba tých obchodných spoločností, ktoré budú v rozhodujúcom období v strate alebo dosiahnu len minimálny zisk, na základe ktorého im vznikne daňová povinnosť nižšia ako je zákonom stanovená daňová licencia. 

Daňové licencie sa budú po prvý krát platiť v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roku 2014.

Výška daňovej licencie

Výška daňovej licencie bude závisieť od tržieb spoločnosti a od toho či daná spoločnosť je alebo nie je platiteľom dane. Zákon zakotvuje tri úrovne licencie:

  • spoločnosti, ktoré nie sú platitelia DPH a majú tržby do 500 000 EUR, zaplatia daňovú licenciu vo výške 480 EUR,
  • spoločnosti, ktoré sú platitelia DPH a majú tržby do 500 000 EUR, zaplatia daňovú licenciu vo výške 960 EUR,
  • spoločnosti s tržbami vyššími ako 500 000 EUR, zaplatia daňovú licenciu vo výške 2880 EUR.

Oslobodenie od daňovej licencie

Zákonom boli tiež zavedené určité výnimky z platenia daňovej licencie. Podnikatelia, ktorí prevádzkujú chránenú dielňu sú oslobodení od tejto povinnosti, taktiež ako novovzniknuté spoločnosti počas prvého roka. Znížiť daňovú licenciu na polovicu si budú môcť aj podnikatelia, ktorí zamestnávajú v určenom zdaňovacom období najmenej 20% zamestnancov so zdravotným postihnutím.

Daňová licencia vo svete

Daňová licencia vo svete nie je novinkou. Už naši rakúski susedia majú zavedenú takúto povinnosť pre spoločnosti s ručením obmedzeným. Výška daňovej licencie sa u nich určuje vo výške 5% z minimálneho základného imania, čo predstavuje sumu 500 EUR. Ak by mala byť výška daňovej licencie určená u nás rovnakým spôsobom ako v Rakúsku, bola by vo výške 250 EUR. 

autor: JM