Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Vláda výnimky v zdaňovaní zruší

  • Aktuality
  • Vláda výnimky v zdaňovaní zruší
  • 31.08.2010

Vládne strany sa zatiaľ nedohodli na definitívnej podobe balíka opatrení, ktoré majú ozdraviť verejné financie. Novinárom to dnes po rokovaní predstaviteľov koaličných strán povedala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Koalícia chce na budúci rok znížiť schodok verejných financií o 1,7 miliardy eur, väčšinu z tejto sumy plánuje ušetriť na štátnej spotrebe. 


Najmenej 900 miliónov eur chce kabinet na budúci rok ušetriť na štátnej spotrebe. Usporiť plánuje napríklad na mzdách a bežných výdavkoch, verejnom obstarávaní, tendroch, či zákazkách. Koaličné strany rokovali o možnostiach zlepšenia kondície verejných financií už pred týždňom, návrhy dali posúdiť expertom. Rovnaký postup zvolili aj po dnešnom rokovaní. Zmeny v nastavení daňového a odvodového systému by mali zvýšiť príjmy rozpočtu na budúci rok približne o 800 miliónov eur. 

Koalícia pôvodne chcela zdvihnúť aj maximálnu sumu, z ktorej sa počítajú povinné sociálne odvody, od tohto zámeru však už upustila. Deficit verejných financií Slovenska podľa odhadov ministerstva financií tento rok dosiahne približne sedem percent výkonu ekonomiky. Vláda chce verejný schodok stlačiť pod tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) do konca roka 2013. 

zdroj: etrend.sk