Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Rýchlejšie výpisy z OR

  • 27.05.2010

Poplatky za získanie dokumentu budú u notára nižšie ako na súde.  Elektronický výpis z obchodného registra sa bude dať získať aj na počkanie. Vystavovať ho budú všetci notári za poplatok približne o polovicu nižší, ako sa platí na registrových súdoch. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti. 


Za výpis z registra sa na súde platí paušál 6,5 eura. Notári budú podľa rezortu účtovať za každú začatú stranu necelých 1,6 eura. Keďže výpisy majú zväčša dve strany, cena u notára vyjde zhruba na polovicu. Dôležitejším posunom vpred je to, že by ich mali vystavovať na počkanie. Na súde nebýva výnimkou týždňová lehota. 

O niečo kratšie trvá získanie elektronického výpisu cez ústredný portál verejnej správy, kde stojí iba 33 centov. Ak by sa portál obohatil o možnosť on-line platby, takéto lacné výpisy by sa dali získavať na počkanie aj bez nutnosti platiť na súde alebo u notára. Notárske výpisy sa pritom budú robiť z toho istého portálu. „Je to otázka na diskusiu, nebránime sa akémukoľvek zlepšeniu služieb,“ poznamenal hovorca ministerstva Michal Jurči. 

Notári vydávajú výpisy už od augusta 2007. Keďže však nemali doposiaľ prepojené systémy, zvyklo to trvať zhruba dva dni. Tento nedostatok rieši práve zmluva medzi ministerstvom a notárskou komorou, informovalo tlačové oddelenie rezortu. 

Informatívny výpis z registra možno zadarmo a on-line získať na stránke www.orsr.sk. Takéto výpisy však nemožno využiť na právne úkony. 

zdroj: etrend.sk