Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Register právnických osôb

  • 30.05.2015

Už edit 1. novembra 2015 nadobudne účinnosť zákon o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, ktorý je legislatívnym podkladom pre zriadenie registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci (ďalej len „register právnických osôb“).

Register právnických osôb má pôsobiť ako jeden zo základných registrov podľa Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy, ktorého zriadenie vyplýva z Plánu z legislatívnych úloh vlády SR na rok 2015, a ktorý bude plniť funkciu informačného systému verejnej správy.

Zriaďuje sa pre potreby orgánov verejnej moci - umožní identifikovať každú právnickú osobu či fyzickú osobu – podnikateľa, čím sa zefektívni výkon verejnej správy. Orgán verejnej správy už nebude musieť čerpať údaje o subjekte z viacerých informačných systémov verejnej správy (ISVS), ale postačí mu iba jeden. Register má zabezpečiť komplexné získanie údajov o konkrétnom subjekte, ktoré sú momentálne rozptýlené vo viacerých informačných systémoch verejnej správy. Údaje o subjekte sa budú čerpať len z registra právnických osôb, ostatné registre už nebudú mať povinnosť poskytovania duplicitných informácii, taktiež sa nebude zasahovať do kompetencií jednotlivých zdrojových registrov a ani nedôjde k ich zániku.

Do registra právnických osôb sa budú zapisovať údaje o:

  • právnickej osobe,
  • fyzickej osobe – podnikateľovi,
  • podniku zahraničnej osoby a o organizačnej zložke podniku zahraničnej osoby,
  • orgáne verejnej moci,
  • odštepnom závode,
  • organizačnej zložke, zriadenej slovenskou právnickou osobou, fyzickou osobou –podnikateľom alebo orgánom verejnej moci, ak sa zapisuje do osobitným predpisom ustanovenej evidencie


Povinnými osobami sú podľa návrhu zákona len orgány verejnej moci – podnikatelia teda nepocítia žiadnu administratívnu záťaž v oblasti poskytovania údajov na účely zápisu, zmeny alebo výmazu v registri právnických osôb. 

Register právnických osôb bude spravovaný Štatistickým úradom SR. Subjektom zapísaným v registri právnických osôb bude prideľovať identifikátor, pomocou ktorého bude možné jednoznačne identifikovať konkrétny subjekt.

autor: JM