Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Obmedzenie hotovostných platieb

  • 17.01.2013

Od 1. januára tohto roku nadobudol účinnosť zákon č.394/2012 o obmedzení platieb v hotovosti. Tento zákon nám upravuje podmienky zákazu vykonávať niektoré platby v hotovosti pre všetky subjekty práva – právnické, ale aj fyzické osoby. Podstatou tohto zákona je obmedziť daňové úniky tým, že sa stanoví limit pre platbu v hotovosti. 


Právnickým osobám sa zakazuje platba v hotovosti prevyšujúca hodnotu 5 000 eur. Fyzickým osobám a nepodnikateľom to je platba prevyšujúca hodnotu 15 000 eur. Samozrejme sa to týka aj platieb v hotovosti v inej mene ako euro. Hodnota peňazí sa prepočíta podľa výmenného kurzu, ktorý je stanovený Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska. 

Zákaz sa vzťahuje aj na prijatie alebo odovzdanie hotovosti v cudzine ak má subjekt trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt, respektíve ak je sídlo, prevádzkareň alebo miesto podnikania na Slovensku. 

Správneho deliktu sa dopustí jednak platca, ale aj príjemca hotovosti nad stanovený limit. Porušením tohto zákona sa ukladá pokuta až do výšky 150 000 eur. 

autor: JM