Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Novela zákonníka práce schválená

  • Aktuality
  • Novela zákonníka práce schválená
  • 13.07.2011

NRSR dnes schválila rozsiahlu novelu zákonníka práce, ktorá prináša rozsiahle zmeny v pracovných vzťahoch.


V Zákonníku práce napokon ostali ustanovenia o minimálnych mzdových nárokoch. Novela rieši napríklad postavenie zamestnávateľov a zamestnancov v rámci skúšobnej doby. Budú totiž môcť ukončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Naopak, ťažšie by malo byť pre zamestnávateľov ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou alebo dojčiacou ženou ako aj s matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode. Budú tak totiž môcť urobiť iba vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom alebo materstvom a písomne to zdôvodniť.

Zmeny čakajú aj na emitentov stravných lístkov. Poplatok za sprostredkovanie stravovacích služieb prostredníctvom stravovacích poukážok by mal byť po novom maximálne 3 % z hodnoty sumy uvedenej na stravovacej poukážke.

Novela Zákonníka práce rieši aj niektoré z požiadaviek vznesených v petícii sestier a pôrodných asistentiek. Zdravotníci by totiž na jej základe mali mať po dovŕšení 50. roku života možnosť odmietnuť prácu nadčas ako aj prácu v noci.

Výpovedná lehota by sa pri pracovných pomeroch trvajúcich do jedného roka mala skrátiť zo súčasných dvoch na jeden mesiac. Ak však napríklad pracovný pomer zamestnanca trval viac ako dvadsať rokov, výpovedná lehota bude najmenej päť mesiacov.

V schválenej novele Zákonníka práce sa zavádza automatický nárok na päť týždňov dovolenky od dovŕšenia 33 rokov veku zamestnanca. Zmeniť by sa tiež mali ustanovenia o práci na čas určitý. Takýto pracovný pomer bude možné predĺžiť najviac trikrát, pričom súčet období práce na čas určitý nebude môcť prekročiť tri roky. 

zdroj: SITA