Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Jednoeurová s.r.o. definitívne nebude

  • Aktuality
  • Jednoeurová s.r.o. definitívne nebude
  • 10.12.2014

NR SR schválila novelu Obchodného zákonníka, ktorá má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015. Novela prináša viaceré zmeny - zavádza nový typ spoločnosti s ručením obmedzeným, nariaďuje povinnosť uvádzať výšku základného imania na obchodných dokumentoch, upravuje povinnosti pre eseročky, definuje spoločnosť v kríze a iné.

Aktualizácia 10.12.2014: Novelu zákona nepodpísal prezident a Národnej rade SR sa nepodarilo prelomiť veto prezidenta. Jednoeurové eseročky spolu s ďalšími novinkami definitívne od nového roku nevstúpia do platnosti.

Minimálna výška základného imania 1 euro

Minimálna výška základného imania sa od nového roku mení z pôvodných 5 000 eur na sumu 1 euro, popri tom sa mení aj minimálna výška vkladu spoločníka zo 750 eur na 1 euro. Poslanci považujú túto zmenu za veľmi podstatnú, ktorá má priniesť predovšetkým zjednodušenie procesu zakladania spoločnosti s ručením obmedzeným.

Dva typy s.r.o.

Poslanci sa inšpirovali nemeckým systémom rozdeľovania obchodných spoločností na tzv. start-upové spoločnosti a riadne spoločnosti, tak po novom budeme spoločnosti s ručením obmedzeným deliť do dvoch kategórii:

  • spoločnosť s ručením obmedzením s výškou základného imania menej ako 25 000 eur,
  • spoločnosť s ručením obmedzením s výškou základného imania viac ako 25 000 eur.

Povinnosť uvádzať základne imanie

Spoločnosť s výškou základného imania menej ako 25 000 eur bude označovaná ako „spoločnosť povinná uvádzať základné imanie“, z čoho jej vyplýva povinnosť uvádzať na všetkých obchodných dokumentoch spoločnosti výšku základného imania a rozsah jeho splatenia.

Povinný rozsah splatenia základného imania

Podaniu návrhu na založenie eseročky, ktorá je povinná uvádzať základné imanie, predchádza povinnosť splatiť celú sumu základného imania. V prípade návrhu na založenie spoločnosti, ktorej základné imanie bude vyššie ako 25 000 eur bude stačiť splatiť základné imanie vo výške 12 500 eur v čase pred podaním návrhu.

Spoločnosť v kríze

Novela zavádza aj inštitút spoločnosti v kríze. Spoločnosť v kríze je taká spoločnosť, ktorá je v úpadku, alebo ktorej hrozí úpadok. Štatutár po zistení skutočnosti, že spoločnosť je v kríze, je povinný vypracovať návrh opatrení na odvrátenie tejto krízy.

Overenie podpisu pri vzdaní sa funkcie v štatutárnom orgáne

Ak nedôjde k vzdaniu sa funkcie člena štatutárneho orgánu na zasadnutí orgánu spoločnosti, tak musí byť takéto sa vzdanie funkcie písomné s úradné overeným podpisom. 

autor: JM