Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Jednoduchší monitoring obrazových ochranných známok

  • Aktuality
  • Jednoduchší monitoring obrazových ochranných známok
  • 19.12.2019

Začiatkom tohto mesiaca oznámil Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo novú funkcionalitu systému vyhľadávania v databáze ochranných známok EÚ a dizajnov Spoločenstva. Novinka spočíva v zavedení novej umelej inteligencie, ktorá umožňuje presnejšie a efektívnejšie známkové a dizajnové prieskumy pre obrazové prvky. Používateľom je do vyhľadávača v databáze ochranných známok a dizajnov umožnené nahrať niekoľko obrázkov súčasne a umelá inteligencia v nich analyzuje farby, tvary a štruktúru obrázkov, podľa čoho určí podobnosť so známkami alebo dizajnmi, ktoré sa už nachádzajú  v prehliadanej databáze.

V praxi to znamená napríklad jednoduchšie a presnejšie známkové a dizajnové prieskumy na staršie práva uskutočňované pred podaním prihlášky. Táto novinka nájde svoje využitie aj pri následnom – pozápisovom monitoringu ochranných známok či dizajnov, vďaka ktorému sa môžu majitelia práv duševného vlastníctva dozvedieť včas o potenciálnych porušeniach ich práv. Ďalšou výhodou tohto systému je jeho bezplatnosť a tiež dostupnosť vo všetkých jazykoch EÚ vrátane slovenčiny.

Funkcie, výhody a tipy ako používať tento porovnávací systém môžete nájsť tu.

Autor: JUDr. Erik Špila, Kompan k. s. advokátska kancelária