Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

E-kolky už fungujú

  • 01.07.2014

Od 1.7.2014 sa zavádza možnosť úhrady správnych poplatkov na rôznych úradoch prostredníctvom špeciálnych kioskov alebo e-kolkovačov. V hotovosti možno platiť len poplatky nepresahujúce sumu 300 eur, vyššie sumy je potrebné uhradiť kartou. Na svoje si prídu aj majitelia bezkontaktných platobných kariet, ktorú budú taktiež môcť využiť na zaplatenie správneho poplatku. 


Zavádzanie tohto systému ma zjednodušiť proces vybavovania rôznych vecí na úradoch. Odpadne povinnosť zháňať a obstarávania papierových kolkov na pošte alebo v kolkomate. Po novom jednoducho prídeme na úrad a správny poplatok zaplatíme v hotovosti alebo kartou. 

E-kolky majú do konca roka 2014 plne nahradiť klasické papierové kolky, ktoré by mali byť od nového roka neplatné. Súčasťou e-kolku je grafický QR kód, ktorý slúži na overenie zaplatenia poplatku. V súčasnej dobe možno použiť e-kolok len na tom mieste, kde sme zaň zaplatili. 

Časť projektu je financovaná zo zdrojov Európskej únie, zvyšná časť prostredníctvom prostriedkov Slovenskej pošty. Nové kolky nám nie len zjednodušia život, ale majú prispieť aj k úspore nákladov – odhaduje sa ročne usporiť až milión eur. 

autor: JM