Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Duševné vlastníctvo a jeho budúcnosť

  • Aktuality
  • Duševné vlastníctvo a jeho budúcnosť
  • 17.10.2019

V dňoch 26.9. a 27.9.2019 sa konala v španielskom Alicante medzinárodná konferencia s názvom IP Horizon 5.0, ktorej sa za našu advokátsku kanceláriu zúčastnil advokátsky koncipient JUDr. Erik Špila.

  

Konferenciu organizovali spoločne Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO)McCarthy Institute, ktorý združuje predovšetkým odborníkov v oblasti známkového práva. Zúčastnili sa jej predstavitelia z niekoľkých desiatok krajín sveta a popredných svetových značiek ako napríklad SONY, PHILIPS, SAMSUNG, MICROSOFT, TOYOTA a AMAZON. Jej hlavnými témami boli najmä:

  1. Startupy a ochrana ich duševného vlastníctva.
  2. Budúcnosť duševného vlastníctva.
  3. Vplyv umelej inteligencie (AI) na ochranu duševného vlastníctva a právnické profesie.

Okrem horeuvedených tém bol venovaný priestor aj ochrane duševného vlastníctva v elektronickom obchodovaní, budúcnosti prieskumu prihlášok a registrácie duševného vlastníctva, zisťovaniu hodnoty nehmotného majetku v budúcnosti a pohľadu na to, ako sa môže zmeniť práca právnikov v blízkej a vzdialenej budúcnosti.

Startupy

Problematike Startupov sa venovali niekoľkí rečníci konferencie. Zaujímavosťami, na ktoré poukázali sú napríklad to, že na základe najnovších štatistík a odhadov sú to práve Startupy, ktoré budú v blízkom a vzdialenom časovom horizonte na vzostupe čo sa týka vývoja nových inovatívnych riešení. S tým súvisí aj potreba ochrany duševného vlastníctva, ktoré vytvárajú. Najčastejšie Startupy používajú ochranné známky (17%), patenty (5%) a dizajny (3%).

Štatisticky možno pozorovať aj narastajúci trend, že Startupy, ktoré aktívne používajú, chránia a spravujú svoje duševné vlastníctvo dávajú svojím zamestnancom v priemere o 40% vyššie mzdové ohodnotenie. Vyplýva to najmä zo skutočnosti, že spoločnosť, ktorá sa stará o svoje duševné vlastníctvo, dokáže generovať aj na jeho základe vyšší zisk, má dlhšiu životnosť a značne vyššiu pravdepodobnosť na dlhodobý podnikateľský úspech. Okrem toho, rečníci poukazovali na fakt, že začínajúce spoločnosti, ktoré používajú kombináciu ochrany viacerých druhov duševného vlastníctva (napr. ochranná známka a dizajn) majú v priemere vyšší ekonomický rast ako tie spoločnosti, ktoré používajú len ochrannú známku alebo len dizajn. Žiaľ v priemere iba 9% malých alebo stredných podnikov si aktívne chráni svoje duševné vlastníctvo hoci by im jeho ochrana mohla priniesť ďalšiu trvalú hodnotu, pričom registráciou duševného vlastníctva proces jeho ochrany nekončí, ale len začína.

Rozdiel medzi úspešným a neúspešným Startupom tak často priamo súvisí práve s ochranou jeho duševného vlastníctva. Registráciou duševného vlastníctva jeho existencia len oficiálne začína a je potrebné pamätať aj na jeho aktívnu ochranu, ktorú môžu zabezpečiť práve advokáti alebo iné na to kvalifikované subjekty.

Budúcnosť duševného vlastníctva

Hlavnými novinkami, ktoré v budúcnosti v tejto oblasti môžeme čoskoro očakávať sú spoločná právna úprava pre Patent Európskej únie (Patent EÚ), medzinárodná alebo unijná právna úprava pre umelú inteligenciu (Common AI framework), zintenzívnenie spolupráce v oblasti vymáhania práv duševného vlastníctva, používanie umelej inteligencie napr. pri výbere zamestnancov, prieskume prihlášok ochranných známok, patentov a dizajnov, alebo pri vyhľadávaní a triedení informácii.

Okrem toho sa očakáva, že už v najbližších rokoch bude väčšina inovácii, a tým pádom duševného vlastníctva sveta, prichádzať práve z Číny a Indie. Už teraz je približne 40% celého stavu techniky (prior art) sveta v čínskom jazyku, čo je samo osebe veľkou výzvou pre prieskum patentovateľnosti vynálezov vo svete.

Vplyv AI na ochranu duševného vlastníctva a právnické profesie

Práve v prípadoch, kde je potrebné porovnávať obsah a rozsah ochrany napr. patentu alebo ochrannej známky v dvoch rôznych jazykoch, bude najefektívnejšie použitie umelej inteligencie. Preto sa aj tu v blízkej budúcnosti očakáva jej veľká pomoc.

Ďalšia vec, ktorú bude už v blízkej dobe zabezpečovať len umelá inteligencia je zber informácii a výkon väčšiny nekreatívnych úloh, čo môže mať priamy vplyv aj na právnické profesie. Využívanie AI napríklad pri uskutočňovaní rešerší, štatistík, generovaní štandardizovaných dokumentov či odpovedí pre klientov tak dáva veľkú konkurenčnú výhodu aj advokátskym kanceláriám, ktoré túto technológiu využívajú alebo budú využívať. Výkon advokácie a ďalších právnych profesii sa tak možno o 10 rokov zúži len na tú časť povolania, ktorá si vyžaduje tvorivú činnosť, pretože ostatné úkony už bude plne zabezpečovať AI.

Aké zmeny tak môžeme očakávať v blízkej budúcnosti?

  • Vzostup Startupov v oblasti inovácii
  • Vzrastajúci dopyt po efektívnejšej ochrane duševného vlastníctva
  • Nové právne inštitúty v oblasti ochrany duševného vlastníctva ako napr. Patent EÚ, Dohovor o AI atď.
  • Výkon automatizovateľných úloh bude zabezpečovať AI (a to aj v právnických profesiách), ktorá bude postupne pretláčaná do všetkých oblastí spoločnosti

 

Autor: JUDr. Erik Špila, Kompan k. s. advokátska kancelária