Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Ako právne osvedčiť existenciu elektronického súboru?

  • Aktuality
  • Ako právne osvedčiť existenciu elektronického súboru?
  • 08.06.2020

Elektronizácia a digitalizácia spoločnosti nás priviedla do doby, v ktorej čoraz častejšie potrebujeme preukazovať existenciu určitého elektronického súboru v určitom čase, a to nie len na súde, ale aj v pracovnom či podnikateľskom prostredí. Medzinárodná organizácia pre duševné vlastníctvo (WIPO) preto sprístupnila on-line nástroj WIPO PROOF, ktorý významne pomôže pri riešení tejto potreby.

WIPO PROOF je praktický on-line nástroj umožňujúci užívateľovi vytvárať dôkaz o tom, že určitý elektronický súbor existoval v určitom čase. Používa na to najmodernejšie technológie, vďaka ktorým dokáže vytvoriť celosvetovo rozpoznateľný digitálny identifikátor daného súboru, tzv. token. Ide o špeciálny identifikátor, ktorý je unikátny pre každý súbor a obsahuje časovú pečiatku s údajom o čase, v ktorom bol tento token vytvorený.

Tento nový nástroj umožní tvorcom digitálneho obsahu, a to či už vývojárom aplikácii, dizajnérom, spisovateľom, žurnalistom alebo právnikom, získať právne použiteľný dôkaz o tom, že v určitom čase elektronický súbor existoval. Digitálny súbor pritom zostáva v bezpečí a nie je v procese vytvárania tokenu zverejňovaný. Služba je spoplatnená v závislosti od toho, pre koľko súborov sa má token vytvoriť. Podrobnosti o fungovaní celého procesu nájdete tu.

Myslíme si, že ide o veľký krok vpred pre celosvetovú digitálnu spoločnosť. Tento nástroj umožní podstatne efektívnejšiu správu duševného vlastníctva osôb pracujúcich v kreatívnom odvetví. Môže ísť napríklad o dizajnérov, spisovateľov či vývojárov digitálneho obsahu, ktorí chcú chrániť svoj projekt ešte pred jeho „oficiálnym“ zverejnením. Odteraz budú mať pre prípad krádeže, úniku alebo straty dát možnosť získať právne relevantný dôkaz o tom, že v danom čase ich výsledok práce existoval.

Predpokladáme, že služba nájde využitie aj v podnikateľskej sfére pri ochrane obchodného tajomstva alebo iných pre podnikateľov dôležitých údajov. Pozitívne hodnotíme aj cenovú politiku pre tento on-line nástroj, ktorú vo WIPO nastavili tak, aby bola dostupná pre každého.

V prípade, že máte záujem o ochranu Vašich práv duševného vlastníctva, radi Vám pomôžeme.

Autor: JUDr. Erik Špila, Kompan k. s. advokátska kancelária